Ευκαιρία διαλόγου και διερεύνησης του ρόλου και της αποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στη σύγχρονη πραγματικότητα αποτέλεσε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 24-28 Νοεμβρίου 2024 και διοργανώθηκε από τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του φορέα μας παρουσίασαν το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους πρόσφυγες μέσω της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» που μετουσιώνει τον ορθόδοξο θεολογικό λόγο σε έμπρακτη διακονία και κοινωνική προσφορά.
Στην ομιλία του και στο πλαίσιο της Ενότητας «η Θεολογία αντιμέτωπη με το οικολογικό, το προσφυγικό και το οικονομικό πρόβλημα», ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο θεμελιώδη ρόλο της Εκκλησίας στη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του μεγαλείου του ανθρώπινου προσώπου ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκευτικές πεποιθήσεις. «Η Εκκλησία μας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, «δεν αρκείται σε λόγια, αλλά προχωρά σε πράξεις, αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές προκλήσεις και σχεδιάζοντας δράσεις που συμβάλλουν στην επίλυσή τους».
Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την ιστορία και το έργο του φορέα που εκτείνεται σε 5 σχεδόν δεκαετίες και τόνισε ότι η συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδας στην υποστήριξη των προσφύγων δεν εξαντλείται στη φιλανθρωπία ή τον παρηγορητικό λόγο: «Με σεβασμό στο πρόσωπο και τη μοναδικότητα του «άλλου», με μελέτη και διερεύνηση, με επιστημονική προσέγγιση αλλά και απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών, η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, επιδιώκοντας να καταστήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρωταγωνιστές της ιστορίας τους».
Ο Σεβασμιώτατος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέψουν την αρμονική συνύπαρξη των ντόπιων και των προσφυγικών πληθυσμών και υπογράμμισε ότι, πάρα τους προβληματισμούς που δημιουργούνται, η ευαγγελική προτροπή για την αγάπη προς το πλησίον αποτελεί πάντα οδηγό των δράσεων του φορέα.
«Για την Εκκλησία της Ελλάδος, για τον Χριστιανό, κάθε άνθρωπος που αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τη γη του, κάθε άνθρωπος που φτάνει ταλαιπωρημένος και ανέστιος στον τόπο μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, είναι ένας άνθρωπος που οφείλουμε να στηρίξουμε», κατέληξε στην ομιλία του.
Τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Κατήχηση και διακονία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο π. Παντελεήμων υπογράμμισε την ανάγκη να μην μείνει η Εκκλησία αδιάφορη μπροστά στα ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Όπως σημείωσε, επικαλούμενος λόγια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου:
«Η θεολογία δεν μπορεί να μείνει ανέγγιχτη από τις αλλαγές που συνταράσσουν την κοινωνία Οφείλει να απαντά στις προκλήσεις της προσφυγιάς, της φτώχειας και της ανισότητας.”
Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος και η προσφυγιά, οι μετακινήσεις πληθυσμών, αποτελούν μια διαχρονική πληγή στο σώμα της ανθρωπότητας, μια πραγματικότητα που προκαλεί ανείπωτο πόνο και δοκιμάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η Εκκλησία αντλώντας δύναμη από το μήνυμα του Ευαγγελίου, καλείται να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις, προσφέροντας παρηγοριά, αλληλεγγύη και ελπίδα στους πληγωμένους της ζωής.»
Ο Γενικός Διευθυντής παρουσίασε αναλυτικά το πλούσιο έργο του φορέα στο πεδίο της υποστήριξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στις δράσεις της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ στον τομέα της παιδικής προστασίας .
Αναφέρθηκε στη λειτουργία των Κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων του φορέα που από το 2020 αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες προσφυγόπουλα που έφτασαν μόνα τους στη χώρα μας. έχοντας βιώσει τραυματικές εμπειρίες. «Πέρα από την κάλυψη των βασικών τους αναγκών», επεσήμανε «προσφέρουμε τα εργαλεία και την υποστήριξη που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους, να αυτονομηθούν, να διεκδικήσουν τα όνειρα τους και να ενταχθούν με ομαλό τρόπο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα «ΠΥΞΙΔΑ», το οποίο συντονίζει η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ και που στόχο έχει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως θεραπευτική ψυχολογική υποστήριξη σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε όλη την Ελλάδα. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο», ανέφερε «που έρχεται να ενισχύσει την Εθνική Στρατηγική για τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα καλύπτοντας διαπιστωμένες ανάγκες και διαρθρωτικά κενά»
«Στόχος μας», συνέχισε, «είναι μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της δημιουργίας ‘ασφαλών τόπων συνάντησης’ να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν ώστε η παρουσία των προσφύγων στην χώρα να εκληφθεί ως ευκαιρία και όχι ως απειλή»
Καταλήγοντας , ο π. Παντελεήμονας τόνισε ότι το έργο της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ βασίζεται στις αρχές της χριστιανικής διδασκαλίας: «Στο πρόσωπου του ξένου, του άλλου», υπογράμμισε «ο Χριστιανός βλέπει τον ίδιο τον Χριστό».
Το Συνέδριο ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης θεολογίας και κοινωνικής προσφοράς, προσφέροντας έμπνευση για δράσεις που στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Επισκεφθείτε τη στήλη “Νέα & Ανακοινώσεις” στην ιστοσελίδα μας ή ακολουθήστε μας στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για περισσότερα!
* H δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόγραμμα Ελλάδας – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027»