Ο Γεν. Διευθυντής του Κέντρου για την Κοινή Δήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Με αφορμή την κοινή δήλωση του Παγκόσμιου συμβουλίου των Εκκλησιών, ο Γεν. Διευθυντής του Κέντρου Αρχ. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η μεγάλη τραγωδία που έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, αλλά και η εν γένει κατάσταση που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί στα hot spot των νησιών του Αιγαίου, δεν ήταν δυνατό να μην απασχολήσουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών. Κατόπιν διεργασιών, τα μέλη του κατέληξαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν αποτελεί ένα απλό κείμενο ευχών αλλά θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Με μια σειρά από διαπιστώσεις αλλά και αμείλικτα ερωτήματα, θέτει την Ευρώπη ενώπιων των ευθυνών της, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις για ένα ζήτημα για το οποίο πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Παράλληλα, έρχεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδος και να καταστήσει σαφές ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης δεν είναι Ελληνική αλλά Ευρωπαϊκή υπόθεση.

Επιπλέον, οι συντονισμένες προσπάθειες εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος οδήγησαν, μεταξύ άλλων, να γίνει αναφορά για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη αλλά και να δηλωθεί ότι οι διαφορές με την Τουρκία αποτελούν διαφορές της με την Ευρώπη και όχι μόνο με την Ελλάδα.

Εύχομαι οι ηγέτες της Ευρώπης να εγκύψουν πραγματικά πάνω στο προσφυγικό ζήτημα και να δώσουν λύσεις που θα στηρίζονται στην αλληλεγγύη, την αγάπη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στον αγώνα αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος θα συμβάλει για ακόμα μία φορά με το μέγιστο των δυνατοτήτων της όπως κάνει τόσα χρόνια, ακολουθώντας τους Ευαγγελικούς λόγους.”

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}