Συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας στο προσφυγικό

Συνεκλήθη σήμερα 10 Οκτωβρίου στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών –Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων εξ αφορμής της ολοένα αυξανόμενης ροής προσφύγων και μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο. Παρόντες στη συνεδρίαση ήσαν οι εξοχότατοι υπουργοί κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Γ. Κουμουτσάκος Υπουργός Αναπληρωτής για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Επιπλέον συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΚΥΟ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως ο Μακαριώτατος τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η Εκκλησία τόνισε ακολουθώντας την Ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την Ελληνική Πολιτεία.

Στον επί μακρόν γόνιμο διάλογο που επακολούθησε συνεισέφεραν με προτάσεις οι δύο παριστάμενοι υπουργοί, τα μέλη της Δ.Ε. Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ και ο Διευθυντής του Κέντρου Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης.

Ο κεντρικός άξονας της όλης συζητήσεως και ο κύριος προβληματισμός εκ μέρους της Εκκλησίας ήταν η περιφρούρηση της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Εκκλησία τα οποία και την έχουν καταστήσει ως τον πλέον αξιόπιστο φορέα υλοποίησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη της συμμετοχής της σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των προγραμμάτων που θα αναλάβει π.χ. φιλοξενία-εκπαίδευση-απασχόληση-κοινωνική ένταξη. Τίθεται δε προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε ότι σύνδεσμος με το Υπουργείο για μεν την ΕΚΥΟ θα είναι ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής αυτής, για δε το Κέντρο ο Διευθυντής αυτού Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης και τα τεχνικά κλιμάκια αυτών.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}