Παρουσίαση του έργου της Συνύπαρξις στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που πραγματοποιείται στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και αντιπρόεδρος της Δ.Ε. της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ, κ. Γαβριήλ, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχετική εκδήλωση.

Στην παρουσίαση του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στην τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες λύσεις σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί».

Η Εκκλησία της Ελλάδος ενεργώντας βάσει της αντίληψης ότι κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας, έχει αναπτύξει, μέσω της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ πολύπλευρο έργο όσον αφορά στην υποστήριξη των προσφύγων με στόχο την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με αμοιβαία επωφελή τρόπο για αυτούς και την κοινωνία υποδοχής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η “Συνύπαρξις” διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στην παροχή νομικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες έχοντας εξυπηρετήσει πάνω από 11.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο με ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες περιπτώσεις.

Από τα τέλη του 2019  η ανησυχία που δημιούργησε ο  αυξανόμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην Ελλάδα και οι  επικίνδυνες  συνθήκες διαβίωσης τους οδήγησαν την Εκκλησία της Ελλάδος  στην απόφαση να επεκτείνει  το πεδίο δράσης της στην παιδική προστασία αναθέτοντας στην ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ τη δημιουργία σχετικών δομών φιλοξενίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αναλυτικά στις υπηρεσίες που παρέχονται στους ανήλικους  οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών (στέγαση, διατροφή, υγεία, εκπαίδευση, νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη,  ανάπτυξη δεξιοτήτων, προετοιμασία για ομαλή κοινωνική ένταξη).

Για την Εκκλησία της Ελλάδος, επεσήμανε,  η αγάπη προς το Θεό επιβεβαιώνεται και εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα τον «ξένο».

 

Πηγή: https://www.orthodoxtimes.gr/o-mitropolitis-neas-ionias-sto-pse-gia-to-ergo-tis-ekklisias-tis-ellados-gia-tous-metanastes/?fbclid=IwAR0eZCpHSJDkoP7aGGuTXZygkt2l0e9yd031cRrDkFo1dURzT6hYFdDPh2U

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}