Workshop 25.5.2018

Στο πλαίσιο της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής για μεγαλύτερη εξωστρέφεια, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο workshop που διοργάνωσε το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών  – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων με θέμα «Το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση: αντιμετωπίζοντας τις αναδυόμενες προκλήσεις», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απηύθυνε ο Διευθυντής του Κέντρου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης. Μεταξύ άλλων, ευχήθηκε η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει προπομπό άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών που στόχο θα έχουν να προβάλουν το ανθρωπιστικό έργο του Κέντρου και να  ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε o Επίτιμος Πρόεδρος της Διεκκλησιαστικής Επιτροπής για τους μετανάστες στην Ευρώπη (CCME), πρώην Διευθυντής και ιδρυτής του Κέντρου δρ. Αντώνιος Παπαντωνίου. Μετά από  μια σύντομη ιστορική αναδρομή της δράσης του Κέντρου, τόνισε ότι το υπό συζήτηση θέμα είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ, στο πλαίσιο μιας ανοικτής διαρκούς συζήτησης για μία Ευρώπη ανοιχτή προς το συνάνθρωπο όπου ο «άλλος» οφείλει να αντιμετωπίζεται ως «έτερο εγώ».

H κ. Άννα Μιχαλακέλη συντονίστρια του προγράμματος “Bringing families together 2018” παρουσίασε το πρόγραμμα και αναφέρθηκε στον ανθρωπιστικό και δικαιωματικό χαρακτήρα του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ η κ. Εμμανουέλλα Τσαπούλη, εκπρόσωπος του τμήματος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας έκανε μια σύντομη παρέμβαση αναφορικά με την θέση της Ύπατης Αρμοστείας για την οικογενειακή επανένωση, τον επερχόμενο νέο Κανονισμό και τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τις αλλαγές στην χρηματοδότηση.

Στο κύριο μέρος του workshop η νομική υπηρεσία του Κέντρου παρουσίασε ειδικά θέματα γύρω από την εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ στην Ελλάδα, τις προοπτικές ενός Δουβλίνο IV και αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις που συναντούν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Έπειτα, η κοινωνική υπηρεσία και οι διερμηνείς του Κέντρου κατέδειξαν την ουσιαστική συμβολή του έργου επαγγελματιών των ειδικοτήτων τους, τόσο στη δική μας οργάνωση, όσο και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τέλος, η κ. Έλενα Παντοπούλου συντονίστρια του πρόγραμματος “Rebuild our lives” παρουσίασε το ζήτημα της διαχείρισης των περιπτώσεων των απορριφθέντων αιτούντων από τις διατάξεις του Δουβλίνου και της πρόσβασής τους στην Εθνική διαδικασία Ασύλου.

(Στα links που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και το υλικό του workshop)

Πρόγραμμα workshop.

Παρουσίαση 1.

Παρουσίαση 2.

Παρουσίαση 3.

Παρουσίαση 4.

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}