Επίσκεψη μελών του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Ολλανδίας

Μετά από μια μακρά περίοδο που λόγω της πανδημίας κάθε δια ζώσης συνάντηση με τους ευρωπαίους συνεργάτες μας ήταν δύσκολη, εμείς οι άνθρωποι της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ καλωσορίσαμε στα νέα μας γραφεία εξέχοντα μέλη του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Ολλανδίας μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της KERK in Actie η οποία στηρίζει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το έργο μας.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε κατόπιν έγγραφης προσκλήσεως του Προέδρου του φορέα, Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα καθώς το Συμβούλιο εξέφρασε την επιθυμία να διαπιστώσει από κοντά την τρέχουσα κατάσταση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα (ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων), με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης αλλά και της ολλανδικής κοινής γνώμης.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε στα γραφεία της Συνύπαρξις ο Γενικός Διευθυντής αρχ. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πολυσχιδές έργο και τις δράσεις που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος -μέσω του φορέα- προς τους ασυνόδευτους ανηλίκους, αλλά και για τις προκλήσεις και δυσκολίες που προκύπτουν.

Στη συνέχεια ο Γ.Δ. συνόδευσε τα μέλη της αντιπροσωπείας σε δομή της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις, να συνομιλήσουν και να γευματίσουν με παιδιά και εργαζόμενους. Με το πέρας του γεύματος το λόγο πήραν ο Γ.Δ. και εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας όπου απευθύνθηκαν προς τα παιδιά ενώ τους πρόσφεραν και αναμνηστικά δώρα.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε απολογιστική συνάντηση παρουσία εκτός της προαναφερόμενης αντιπροσωπείας και εκπροσώπων του GCR και της Caritas Αθήνας. Σε αυτή τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Ολλανδίας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και ευγνώμονες για το έργο που επιτελείται και εξέφρασαν τη διάθεση να στηρίξουν τη δουλειά μας.

Χαρακτηριστική μνεία για το έργο μας έγινε από την κ. Karin van den Broeke, Program leader της Kirk In Actie όταν ανέφερε ως πιο συγκινητική στιγμή του ταξιδιού της στην Ελλάδα τη συνομιλία που είχε με παιδί στη δομή φιλοξενίας μας για τη ζωή του εδώ, τα όνειρά του και τους στόχους του, διαπιστώνοντας η ίδια ότι: «H απελπισία ελλοχεύει, αλλά γίνεται ό,τι καλύτερο. Η δουλειά των εργαζομένων εδώ έχει πραγματικά σημασία, φροντίζουν ευάλωτα παιδιά που είναι όλα μόνα τους».

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}