Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ στο 16o Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Άσυλο

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ, Αρχιμ. Παντελεήμονας Παπασυνεφάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του φορέα, εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Άσυλο με τίτλο «Refugee Protection in Europe 2021/2022: Breakthrough or Breakdown», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022 και διοργανώθηκε από την Επιτροπή των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME) και την Diakonie Katastrophenhilfe.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι Εκκλησιών, εκκλησιαστικών οργανισμών και οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, είχε ως επίκεντρο την προσφυγική κρίση της Ουκρανίας αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά το Άσυλο και τις διαδικασίες υποδοχής προσφύγων.

Ο Γενικός Διευθυντής, συμμετέχοντας ως ομιλητής σε πάνελ αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις του προσφυγικού στην Ευρώπη, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ για τους πρόσφυγες,  τονίζοντας ότι «για την Εκκλησία της Ελλάδος αυτό που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι… η δοκιμασία τους, η απελπισία τους αλλά και το δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή ζωή» καλώντας ταυτόχρονα την Ευρώπη «να θυμηθεί τη βασική αρχή της αλληλεγγύης και να τερματίσει τις πολιτικές των διακρίσεων».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επισκέφθηκε τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία οπού συναντήθηκε τους επικεφαλής της συνοριοφυλακής, τη δήμαρχο της πόλης και μέλη της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο π. Παντελεήμονας μετέφερε, εκ μέρους και της Δ.Ε. του φορέα, την εκπεφρασμένη βούληση της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνδράμει με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}