Εκδήλωση της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την οποία παρουσιάστηκε ο επετειακός Τόμος για τα 45 χρόνια της προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες που συνέγραψε ο Γενικός Διευθυντής της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας έκανε στην εναρκτήρια ομιλία του αναδρομή στην ιστορία του Φορέα και το έργο που έχει επιτελεσθεί κατά τα 45 χρόνια λειτουργίας του.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το έργο της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ”, το οποίο είναι η συνδρομή των εμπερίστατων αδελφών μας, δεν εξαντλείται στα στενά όρια της φιλανθρωπίας ή του παρηγορητικού λόγου, αλλά με σεβασμό στο πρόσωπο και τη μοναδικότητα του «άλλου», με μελέτη και διερεύνηση, με επιστημονική προσέγγιση, αλλά και απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα, επιδιώκοντας να καταστήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρωταγωνιστές της ιστορίας τους. «Για την Εκκλησία της Ελλάδος», τόνισε, «κάθε άνθρωπος που αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τη γη του, κάθε άνθρωπος που φτάνει ταλαιπωρημένος και ανέστιος στον τόπο μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, είναι ένας άνθρωπος που οφείλουμε να στηρίξουμε».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους ούτε και να αδιαφορεί όταν φαλκιδεύεται το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά οφείλει να δοξάζει τον Θεό, καθιστώντας φανερή την παρουσία και την αγάπη Του σε κάθε περίπτωση, όπου ο πόνος και οι δοκιμασίες τραυματίζουν ή απειλούν να αφανίσουν την ελπίδα. «Το έργο που πραγματοποιεί η Εκκλησία μέσω της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ”», επισήμανε ιδιαιτέρως ο Μακαριώτατος, «αποτελεί ένα έργο έγκυρο, υπεύθυνο και συστηματικό που βασίζεται στην αφοσίωση και τη γνώση όλων όσοι εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτήν, ένα έργο που επιτελείται με διαφάνεια και έλεγχο».

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφίας Βούλτεψη, προβλήθηκε βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε η ζωή των παιδιών μετά τη φιλοξενία τους από τη ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ”. Ένα εξ αυτών, ο Μοχαμάντ, περιέγραψε τη ζωή του μετά την ενηλικίωσή του, στο δικό του πλέον σπίτι και τη βοήθεια που του προσέφερε η ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” ακόμη και στην επαγγελματική του αποκατάσταση. Άλλα παιδιά μίλησαν από το εξωτερικό, όπου και πλέον διαμένουν, μετά τη μέριμνα της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ακολούθως, τόσο ο Δρ. Torsten Moritz, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών για τους μετανάστες, όσο και ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στο έργο, αλλά και τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με προσφυγικά και μεταναστευτικά ζητήματα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν, η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, παρουσίασε τον επετειακό Τόμο για τα 45 χρόνια της προσφοράς της Εκκλησίας της Ελλάδος στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες, σημειώνοντας ότι αυτός αποτελεί ταυτόχρονα ένα πόνημα θεολογικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό, παιδαγωγικό, ιστορικό και λογοδοσίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ”, Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης, ο οποίος αρχικά επισήμανε ότι βασικά στοιχεία του έργου της είναι η διαφάνεια, ο οικονομικός έλεγχος, η τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, η θέσπιση επιπλέον κανόνων που διασφαλίζουν την προστασία των παιδιών μας, αλλά και των συνεργατών μας, καθώς και η δημόσια λογοδοσία.

Ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία του έργου που επιτελείται, κάνοντας ειδική αναφορά στα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Α.Μ.Κ.Ε. Ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τόνισε ότι έδωσε στη Δ.Ε. και τους συνεργάτες της ”ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ” μία και μόνη οδηγία, την οποία και επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες στα φιλοξενούμενα παιδιά που τον επισκέφθηκαν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο: “Δε ζητάμε τίποτα από αυτά τα παιδιά. Μόνο να μας επιτρέψουν να γιατρέψουμε τις πληγές τους και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Να μπορούν να θυμούνται, σε όποιο μέρος και αν βρεθούν, ότι κάποιοι εδώ στην Ελλάδα άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους συμπαραστάθηκαν. Και αυτή να είναι η αγωνία σας κάθε φορά που σας ενημερώνουν για την πορεία τους”.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινεας, Έξαρχος Πατρ. Αλεξ/ας κ. Γεώργιος και τα Μέλη της διοικούσας επιτροπής της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Εισηγήτρια κ. Αθανασία Κοτσιάτου.  Η Υφυπουργός Μεταναστευσης και Ασυλου κ. Σοφία Βούλτεψη. Οι βουλευτές κ. Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ. Ο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Δημήτριος Καιρίδης. Οι Πανοσιολογιοτατοι Αρχιμανδρίτες Νικόδημος Φαρμάκης, Γεν. Διευθυντής ΕΚΥΟ, Αρχ. Βαρνάβας Θεοχάρης, πρωτοσύγκελος της ΙΑΑ, Αρχ. Νικοδημος Αθανασίου, πρωτοσύγκελος της Ι. Μ Ιλίου, Ιάκωβος Ανδριόπουλος, Γεν. Αρχιερατικός επίτροπος ΙΑΑ, Τιμόθεος Ηλιάκης Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Ι. Μ Ν. Ιωνιας, Ιωάννης Ραπτης Γεν. Αρχ. Επίτροπος Ι. Μ Ιλίου και Δαμασκηνός Πετράκος γραματευς παρα τω αρχιγραμματει. Οι Εξοχότατοι πρέσβεις: της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Shutenko Sergii, του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge, της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Stefan Estermann και εκ μέρους της Πρέσβειρας του Βασίλειου της Ολλανδιας κ. Cees Van Beek. O Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης Ο επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ. Gianluca Rocco Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Ιωάννης Βούρος και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός. Ο Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για του Πρόσφυγες κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Εκπρόσωποι των ΜΚΟ Νόστος, Μετάδραση, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος, ΖΕΥΞΙΣ, ο δημοσιογράφος κ. Δ. Βερύκιος, ο ηθοποιός κ. Άγγελος Παπαδημητριου και πλήθος κόσμου.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για περισσότερα!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}