«Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει την ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ»

Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής & φωτογραφίας με τίτλο “Ταξιδεύοντας από το χθες…στο σήμερα”, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πολυετές έργο του Φορέα μας στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης. Το πρωί, την έκθεση επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων , όλα τα παιδιά του Ξενώνα μας από το Ωραιόκαστρο και είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τα έργα των παιδιών – φίλων τους που έχουν ζήσει ίδιες εμπειρίες αλλά και να συνομιλήσουν με τον Γενικό μας Διευθυντή της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τους παρότρυνε να εμπνευστούν από τα έργα αυτά και να συνεχίσουν με ελπίδα την ζωή τους στην Ελλάδα και στον Ξενώνα μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, φίλοι και συνεργάτες της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ, επισκέφτηκαν την έκθεση μας όπου εκεί παρουσιάστηκε ο επετειακός τόμος για τα 45 χρόνια λειτουργίας του Φορέα μας από τον Πατέρα Παντελεήμωνα Παπασυνεφάκη, Γενικό Διευθυντή της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ και ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αλλά ξεπεράσαμε, στην αρχή της λειτουργίας του Ξενώνα μας στη Θεσσαλονίκη. “Ένας αγώνας που νικήθηκε με σκληρή δουλειά, να αποδείξουμε πως αυτά τα παιδιά αξίζουν δεύτερη ευκαιρία στην ζωή, με ασφάλεια, σεβασμό και επαγγελματισμό”.

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με την Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κυρία Μαρτζοπούλου και της φοιτήτριας του ίδιου τμήματος κυρία Ζυμάρη, οι οποίες ανέπτυξαν το θέμα «Η συνεισφορά και η επιρροή της τέχνης στον προσφυγικό πληθυσμό». Σε αυτήν η κυρία Μαρτζοπούλου υπογράμμισε την σημαντικότητα της τέχνης ως μέσω έκφρασης των παιδιών αλλά κατέθεσε και την εμπειρία της από την ενασχόληση της με Ξενώνες φιλοξενίας προσφυγόπουλων, όπου μαζί με τους φοιτητές της επισκέπτονταν και παρέδιδαν μαθήματα εικαστικών “Οι επισκέψεις μας στους Ξενώνες, ήταν ένα ταξίδι στην τέχνη. Δώσαμε και πήραμε πολλά από αυτά τα παιδιά. Τα χρώματα και οι εικόνες που αποτυπώνονται, τόσο στους πίνακες που βλέπουμε ανάμεσα μας όσο και σε αυτά που ζωγράφιζαν παιδιά από διάφορους Ξενώνες που επισκεφτήκαμε, μας έδωσαν ελπίδα”. Από την άλλη πλευρά η φοιτήτρια του τμήματος Καλών Τεχνών ΑΠΘ κυρία Ζυμάρη, κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία ως παιδί μεταναστών στην Αμερική και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η τέχνη την ενέπνευσε να ελπίζει.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Συντονιστής του Ξενώνα κύριος Παραλικάκης, ο οποίος ανέπτυξε το έργο και την δράση του Ξενώνα μας στη Θεσσαλονίκη. “Με την προώθηση πολλών δραστηριοτήτων, δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μας μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, να δημιουργήσουν σχέσεις και να ενσωματωθούν ενεργά στην κοινότητα. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε την έκφραση και την αυτοπεποίθηση προετοιμάζοντας τους για ένα λαμπρότερο μέλλον” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τα έργα των παιδιών μας και να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης τους!

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για περισσότερα!

* H δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόγραμμα Ελλάδας – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027»

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}