Επίσκεψη στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

To ΚΣΠΜ-ERP, στο πλαίσιο της στρατηγικής του απόφασης για προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων στη χώρα, σχεδίασε και προγραμματίζει σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά προσφύγων σε συνεργασία με διάφορα μουσεία της Αθήνας.

Μέσα από την δημιουργία και προετοιμασία μικτών ομάδων παιδιών, οι δράσεις στοχεύουν τόσο στην ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, όσο και στην εξοικείωση των παιδιών προσφύγων με το νέο τους περιβάλλον, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών με τρόπο αμοιβαία επωφελή για τα ίδια αλλά και για την κοινωνία.

Η πρώτη πιλοτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (κτίριο Ωδείου Αθηνών), το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2019. Γονείς και παιδιά, Έλληνες και πρόσφυγες, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαδικτυωνόμαστε και προστατευόμαστε» που πραγματευόταν ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος: το διαδίκτυο, με το οποίο όλα τα παιδιά πια είναι εξοικειωμένα από πολύ μικρή ηλικία, αποτελεί από τη μια έναν κόσμο μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης, παράλληλα, όμως, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους (παρενόχληση, εκφοβισμός, εξάρτηση, παραπληροφόρηση κ.α.).

Όπως ανέφερε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου και συντονίστρια της δράσης, Έλλη Κούβαρη, «τα παιδιά με τις οικογένειες τους, εμπνεόμενα από τον πραγματικό κόσμο, δημιούργησαν με την τεχνική του stop motion, τη δική τους ψηφιακή ιστορία. Τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ, συνεργάστηκαν μεταξύ τους άψογα και πέρασαν ένα πολύ δημιουργικό δίωρο με τους γονείς τους. Πήραν μαζί τους ιδέες για παιχνίδι, αλλά κυρίως ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν πάνω στη χρήση του δικτύου και στους κινδύνους που μπορεί να κρύβει».

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://synyparxis.org/wp-content/uploads/2021/03/heade-05-scaled.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}